Skład prawie każdego chleba zawiera cztery podstawowe składniki: mąkę, wodę, sól i drożdże. Oprócz tego wiele piekarni urozmaica swoje pieczywo o różne produkty pochodzenia zwierzęcego, które nie są odpowiednie dla wegan. Dlatego warto pamiętać, że nie każde chleb, czy bułka to wegańskie pieczywo.
Jak sprawdzić, czy dane pieczywo jest odpowiednie dla wegan?
Najlepszym sposobem, aby mieć pewność, że mamy do czynienia z wegańskie pieczywo jest czytanie składów. Weganie powinni unikać pieczywa, które zawiera składniki odzwierzęce, czyli takie jak: jajka, masło, maślanka, miód czy żelatyna. Warto zwracać również uwagę na lecytynę oraz monoglicerydy i diglicerydy, które z natury powinny być wegańskie, ale nie zawsze takie są. Istotną zasadą, jest to, że im krótszy skał, tym większa pewność, że będzie to wegańskie pieczywo.
Czym można zastąpić w pieczywie niewegańskie produkty?
Aby mieć stuprocentową pewność, że dany wyrób jest wegański najlepiej zrobić go samemu w domu. W sklepach czy w internecie można znaleźć wiele zamienników niewegańskich produktów, które ułatwią pieczenie wegańskie pieczywo:
jajka zastąp nasionami chia, jedno jajko w przepisie zamień na 1 łyżkę nasion rozmieszanych z 3 łyżkami ciepłej wody,
alternatywą dla masła, mogą być oleje roślinne,
zamiennikiem mleka, są mleka roślinne takie jak kokosowe, migdałowe czy owsiane,
miód można zastąpić syropem klonowym.
W internecie można znaleźć wiele pysznych i łatwych przepisów na wegańskie pieczywo.
Dowiedz się więcej na https://ekmek.pl/weganskie-pieczywo-gdzie-kupic/!