Boże Narodzenie to święto, które obchodzi się nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Mimo że niektóre obrzędy są podobne w różnych miejscach, to każdy kraj ma swoją kulturę oraz tradycję, więc jedzenie spożywane w tym okresie nie jest wszędzie takie samo. Można to szczególnie zauważyć, patrząc na słodycze bożonarodzeniowe w różnych miejscach na Ziemi. Przyjrzyjmy się kilku z nim.
Świąteczne ciasta
Panettone to nic innego to klasyczna babka pochodząca z okolic Mediolanu, wypiekana tradycyjnie w okresie świąt Bożego Narodzenia we włoskich miejscowościach. Takie słodycze bożonarodzeniowe można kupić w polskich sklepach i poczuć ten wyjątkowy, śródziemnomorski klimat. Panettone piecze się z kandyzowanymi owocami i według włoskich cukierników wymaga dużej cierpliwości. Te słodycze bożonarodzeniowe można spotkać zapakowane w wielkie pudła. Włosi nie wyobrażają sobie bez nich świąt.
Pisząc o wypiekach, nie można nie wspomnieć o aromatycznych bochenkach Stollen z Niemiec. Takie słodycze bożonarodzeniowe są pełne rodzynek, porzeczek i wiśni. Na koniec słodki chleb jest posypywany cukrem pudrem.
Słodkie przekąski
Z kolei Melomakarona, czyli ciastka z orzechami to słodycze bożonarodzeniowe popularne w Grecji. Zawierają wiele świątecznych przypraw, znanych nam w Polsce, czyli cynamon, goździki oraz gałkę muszkatołową. Dzięki połączeniu pomarańczy z miodem uzyskuje się niezwykle aromatyczne słodycze bożonarodzeniowe. W Amsterdamie natomiast nie można nie spróbować Banketstaaf, czyli podłużnego ciastka, wypełnionego masą z migdałów. Ma chrupiącą skórkę i jest holenderskim świątecznym przysmakiem.
Słodycze bożonarodzeniowe z różnych zakątków świata znajdziesz na stronie: https://www.slodyczezpomyslem.pl/oferta/produkty/boze-narodzenie/