Placki pita pochodzą ze starożytnej Syrii. Są niezwykle popularne na Bliskim Wschodzie i często są tam nazywane też libańskim, syryjskim lub arabskim chlebem. Pieczywo to jest okrągłe, pszenne oraz płaskie, przez co nadaje się do wielu rodzajów potraw. Tą nazwą określa się również ciasto do kebabów. W Grecji pita nazywa się wszystkie placki. Co zadziwiające, nie tylko słone, ale również słodkie, Jedynie ciasto do pizzy posiada inną nazwę. Chlebek ten posiada również naturalną kieszonkę, która powstaje podczas pieczenia go w piekarniku.
Domowa pita
Placki pita można z łatwością upiec w domu. Są one wegańskie, na żadnym etapie tworzenia chlebków, nie używa się produktów odzwierzęcych. Więc jak możemy je upiec? Będą nam potrzebne następujące składniki: 250 ml wody, 500 g mąki pszennej, 5,5 g drożdży instant, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soli. Następnie możemy przejść do kolejnego etapu, czyli lepienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera lub wyrabiamy ciasto rękami i odkładamy je do miski, którą pokryliśmy oliwą i czekamy, aż ciasto nam wyrośnie. Następnie ciasto dzielimy na mniejsze części. Z takiej ilości składników powinno nam wyjść mniej więcej 13/14 chlebków. Każdą porcję wałkujemy tak, aby ciasto miało 0,5 cm i wstawiamy je do piekarnika na 220 stopni Celsjusza, przez mniej więcej 15 minut. Pita powinna się otworzyć i być gotowa do wypełnienia.
Pita typu greckiego
Ta pita różni się od standardowej tym, że nie posiada kieszonki. Placki te zwija się w rożek i do środka przygotowuje się zazwyczaj potrawę gyros. Jak widzimy, są więc alternatywne wersje tego chlebka, dlatego nie musimy zamykać się tylko na jedną opcję. Przepisów na ten rodzaj placka pita jest mnóstwo, od wersji z kurczakiem, po wegańskie.
Dowiedz się więcej na https://ekmek.pl/chlebek-pita-jaka-historia-sie-z-nim-wiaze/!