Rozpowszechnił się już na całym świecie i cieszy się sławą jednego z najpopularniejszych dań typu fast food. Pita kebab, wywodzący się Turcji, to danie, o którym słyszał już chyba każdy. Większość osób od razu kojarzy go z bułką, z której wylewa się sos i tłuszcz z przygotowanego mięsa, nic więc dziwnego, że jest uważany za niezdrowy i kaloryczny. Pita kebab, jaki możemy znaleźć w Polsce, niewiele ma jednak wspólnego z tym oryginalnym produktem.
Turecka jakość
Przede wszystkim w prawdziwym pita kebab najważniejszą rolę odgrywa wysokiej jakości mięso. Powinna to być baranina, co dla wielu osób może wydawać się niespotykane, gdyż najbardziej rozpowszechniona wersja tej potrawy zawiera przeważnie drób lub wieprzowina. Wynika to przede wszystkim z chęci zaoszczędzenia na produkcie. Już po tym przykładzie widać więc, że pita kebab jakiego można spróbować na tureckich ulicach, będzie zupełnie innym daniem niż ten dostępny w Europie.
Właściwe dodatki
Samo mięso jednak nie wystarczy do osiągnięcia pełni smaku. Równie ważne są świeże warzywa, odpowiednio doprawiony sos, a nawet napój, jaki wybierzemy. Pita kebab oryginalnie podawany jest bowiem z ajranem, czyli połączeniem jogurtu i wody z dodatkiem soli, który zapewnia zupełnie inny wymiar smaku.
Jak każdy produkt ulegający globalizacji także i pita kebab ma obecnie niezliczoną ilość odmian. Różnica w rodzaju mięsa czy pieczywa w jakim jest podawany to jedynie początek. Dlatego też warto, będąc w Turcji spróbować tego dania, bo wyobrażenie jakie o nim posiadamy, może mieć niewiele wspólnego z rzeczywistością.
Dowiedz się więcej na https://ekmek.pl/!