Pita do kebaba

Kebaby zyskały bardzo dużą popularność w Polsce. W każdym mieście możemy się spotkać przynajmniej jedną taką budkę. Jednym z najpopularniejszych sposobów podania kebaba jest pita. Chleb arabski ma swoją długą historię. Jako pierwsi podobno wytwarzali je Beduini. Jest prosta w przygotowaniu, nie wymaga specjalnych narzędzi i jest smaczna. 

Pita do kebaba

Ewolucja pity

Pita do kebaba delikatnie różni się od tej tradycyjnej. Jest cieńsza dzięki czemu łatwiej w środku usadzić nadzienie i nie pęka przy zawijaniu. Pita kebab jest jednym z najczęściej wybieranych rodzajów chleba. Pita do kebaba idealnie komponuje się ze smakiem mięsa, dodatków i sosów. Do tego jest prosta i szybka w przygotowaniu. 

Chleb pita do kebabów różni się skolei od najczęściej używanej pity tym, że kształtem przypomina bułkę, która nie jest zamknięta. Najczęściej, dla ułatwienia stosuje się nazwę kebab w bułce. 

Domowy sposób na pitę

Pita do kebaba jest przygotowywana w bardzo prosty sposób. Wystarczy użyć do tego wody, mąki, drożdzy, odrobinę cukru, sól i olej. Gdy wymieszamy pierwsze trzy składniki i odstawiamy ciasto na 15 minut, aby trochę wyrosło, dodajemy resztę składników i delikatnie je wyrabiamy. Pita do kebaba nie potrzebuje dużo czasu w piekarniku. Wystarczy około 7-10 minut w 200 stopniach, aby były gotowe.

Domowa pita do kebaba smakuje dużo lepiej, niż te gotowe ze sklepu. Warto poświęcić tą godzinę, aby móc rozkoszować się wspaniałym smakiem. Gdy chleb pita jest już gotowy i wychłodzony możemy dodać do niego mięso, surówki i sos, aby zrobić swojego przepysznego i zdrowego kebaba. Sprawdź ofertę pit tutaj https://ekmek.pl/