Pieczywo pita to produkt, który podbił serca ludzi na całym świecie. Jest on wykonywany jak tradycyjny chleb, natomiast jego kształt jest płaski i wyglądem przypomina mniejszą tortillę. Pieczywo pita powinno być pszenne, natomiast w wielu przypadkach można się również spotkać z kukurydzianą pitą.
Z czym najlepiej jeść pieczywo pita?
Pieczywo pita można jeść na wiele sposobów. Pierwszym z nich jest spożycie go wraz z mięsem oraz sałatką, która idealnie się wpasowuje w klimat owego chlebka. Do pieczywo pita bardzo pasują greckie tzatziki, które są startymi ogórkami z dodatkiem czosnku oraz jogurtu greckiego. Bardzo często pieczywo pita w tym przypadku jest polane oliwą, co wzmacnia i kreuje nowy smak.
Pieczywo pita jest produktem bardzo popularnym w Grecji oraz w Turcji. W przypadku pierwszego kraju, jest ono składnikiem gyrosa, w skład którego wchodzą warzywa, tzatziki, mięso oraz frytki. W przypadku Turcji, pieczywo pita jest dodawane głównie do znanego wszystkim kebaba, jako przekąska pomagająca w osiągnięciu uczucia najedzenia.
Czy pieczywo pita jest ogólnodostępne?
Pieczywo pita nie jest pieczywem, które znajdziemy w każdym sklepie. Producenci owego pieczywa bardzo uważają, do kogo i w jakich ilościach je dystrybuują do innych krajów oraz sklepów. Pieczywo pita najczęściej znajdziemy w lokalach z kebabem.
W przypadku zakupu samego pieczywo pita najlepiej jest się wybrać do sklepów, które zajmują się importem rzeczy zza granicy do danego kraju. Koszt kupna pieczywo pita w takim miejscu jest nieznacznie droższy niż u producenta, natomiast wiąże się to z wszelkiego rodzaju podatkami na granicy oraz z cłem.
Sprawdź więcej na https://ekmek.pl/