Rozpowszechnione na całym świecie pieczywo pita jest bardzo prostym i tanim rozwiązaniem umożliwiającym przygotowanie pysznego posiłku w bliskowschodnim lub śródziemnomorskim stylu. Samodzielne upieczenie takiego chlebka nie jest pracochłonne. Wymaga jedynie czasu niezbędnego do wyrośnięcia drożdży, ale nie trzeba być szefem kuchni, by móc podać bliskim własnej roboty pieczywo pita.
Siła prostoty
Do przygotowania takiego chlebka wystarczy zaledwie kilka podstawowych składników, które każdy ma w swojej kuchni. Jego bazę stanowi bowiem mąka, woda, sól, drożdże i oliwa. Pieczywo pita jest więc także dość tanie w przygotowaniu, co dla wielu stanowi z pewnością dodatkową zaletę. Nie trzeba również posiadać żadnego specjalnego piekarnika czy innego urządzenia pozwalającego na jej upieczenie. Wystarczy zwykła patelnia, na której nabierze chrupkości i odpowiedniego koloru.
Różnorodność smaku
Pieczywo pita samo w sobie nie posiada zbyt wiele smaku, co daje nieskończone wręcz możliwości jeśli chodzi o dodatki, z jakimi można je podać. Dla zwolenników kuchni greckiej idealnie sprawdzą się świeżutkie tzatziki, feta lub oliwki. Ci, którzy wolą nieco intensywniejsze i bardziej wyraziste przyprawy, mogą sięgnąć po gyros, ajvar lub poszukać inspiracji w krajach bliskiego wschodu. Także i miłośnicy kuchni włoskiej mogą szybko dostosować pieczywo pita do swoich preferencji, podając je z sosem pomidorowym, bazylią i mozzarellą. Możliwości są naprawdę nieograniczone i wszystko zależy tylko od tego, co akurat znajdzie się pod ręką.
Dowiedz się więcej na stronie: https://ekmek.pl/!