Mini kiwi Geneva, nazywana również kiwi zimowym, to roślina o charakterystycznych, jadalnych owocach. Choć wiele osób kojarzy kiwi jedynie z owocem o pięknym, zielonym miąższu, to mini kiwi Geneva to zupełnie inna historia.
Czym jest mini kiwi Geneva?
Mini kiwi Geneva to roślina z rodziny aktinidiowatych, podobnie jak jej bardziej znany kuzyn – kiwi. Odmiana ta pochodzi z Szwajcarii, skąd trafiła do innych krajów Europy, w tym również do Polski. Wysokość mini kiwi Geneva może sięgać nawet 10 metrów, jednak w uprawie najczęściej ogranicza się ją do 2-3 metrów. Roślina jest mrozoodporna i dobrze znosi polskie warunki klimatyczne.
Owoce mini kiwi Geneva
Największą zaletą mini kiwi Geneva są jej owoce. Są one znacznie mniejsze niż kiwi, mają jednak delikatniejszą skórkę i słodszy smak. Charakteryzują się również brakiem włókien, co sprawia, że są bardzo łatwe w jedzeniu. Owoce mini kiwi Geneva pojawiają się na roślinie w drugiej połowie września i są gotowe do zbioru w październiku. Są bogate w witaminę C, beta-karoten oraz błonnik.
Uprawa mini kiwi Geneva
Mini kiwi Geneva to roślina, która bardzo dobrze rośnie w Polsce. Wymaga ona stanowiska nasłonecznionego, ale zacienionego przed silnymi wiatrami. Gleba powinna być przepuszczalna i wilgotna, ale nie mokra. Roślina najlepiej rośnie na pergolach lub podporach, dzięki czemu jej pędy mogą się rozrastać i stworzyć klimatyczny tunel. Przycinanie mini kiwi Geneva powinno odbywać się wiosną i latem, aby zapobiec nadmiernemu wzrostowi pędów i umożliwić zdrowy rozwój rośliny.
Więcej interesujących informacji na ten temat znajdziesz na stronie https://romanscy.info/pl/.