Świeże owoce i warzywa
Kupowanie świeżych owoców i warzyw w sezonie jest bardzo ważne, ponieważ są one najbardziej wartościowe dla naszego zdrowia. W okresie letnim możemy cieszyć się smakiem świeżych truskawek, malin, jagód, arbuza, ogórka, kukurydzy, pomidorów i innych. Te produkty spożywcze są bogate w witaminy i minerały, które są niezbędne do utrzymania zdrowego stylu życia. Kupując je w sezonie mamy pewność, że są one świeże i pozbawione chemicznych dodatków.
Kupując owoce i warzywa w sezonie możemy również oszczędzić pieniądze. Ceny tych produktów są niższe niż w pozostałych porach roku, więc możemy je kupić w dużych ilościach i przechowywać je na dłużej. Możemy również przygotować z nich domowe przetwory lub zamrozić je na późniejsze użycie.
Ryby i owoce morza
W sezonie letnim można również skorzystać z bogactwa ryb i owoców morza. Surowe lub gotowane ryby są doskonałym źródłem białka oraz witamin A i D. Owoce morza takie jak małże, krewetki czy kalmary to idealne źródło białka oraz witamin B12 i selenu. Kupując te produkty spożywcze w sezonie mamy pewność, że są one świeże i pozbawione chemicznych dodatków.
Kupując ryby i owoce morza w sezonie możemy również oszczędzić pieniądze. Ceny tych produktów są niższe niż w pozostałych porach roku, więc możemy je kupić w dużych ilościach i przechowywać je na dłużej. Możemy równie