Co to jest jagoda kamczacka?
Jagoda kamczacka jest odmianą wiciokrzewu sinego, krzewu należącego do rodziny przewiertniowatych. Roślina jest głównie uprawiana dla owoców. W Polsce jest ona uprawiana od niedawna, jednak jagoda kamczacka sadzonki cały czas zyskuje na popularności, szczególnie w uprawie amatorskiej. Nie nadaje się ona do upraw masowych ponieważ charakteryzuje ją mała wydajność owoców, które dodatkowo są bardzo trudne do zbierania. Zaletami jagoda kamczacka sadzonki jest jej wysoka wartość odżywcza oraz fakt, że jej owoce są jednymi z najszybciej dojrzewających w naturalnych warunkach naszego kraju.
Jagoda kamczacka sadzonki nadaje się również do produkcji wina. Pomimo, że roślina nie jest jeszcze bardzo popularna w Polsce znajdują się już pierwsze wyspecjalizowane winiarnie.
Jak wygląda jagoda kamczacka sadzonki?
Jest to krzew o zwartym i wzniesionym pokroju, który może mierzyć nawet dwa metry. Jest to roślina długowieczna, może żyć do 35 lat. Jagoda kamczacka sadzonki zakwita w pierwszej połowie kwietnia, biało żółtymi kwiatami o długości 1.5 centymetra. Owoce tej rośliny to mięsiste, wydłużone pestkowce o barwie fioletowo czarnej z niebieskim, woskowym nalotem, Owoce jagoda kamczacka sadzonki są soczyste, słodko-kwaśne z charakterystyczną nutą goryczy. Dojrzewają do połowy maja.
Jak uprawiać jagoda kamczacka sadzonki?
Stanowisko rośliny powinno znajdować się w miejscu dobrze nasłonecznionym, ziemia musi być żyzna i wzbogacona obornikiem. Jagoda kamczacka sadzonki ma zdolność zapylania krzyżowego, dlatego wskazane jest sadzenie dwóch krzaków obok siebie w odległości 1 metra, najlepiej dwóch różnych odmian. Dwa posadzone obok siebie krzaki zaowocują zdecydowanie obficiej, niż jeden pojedynczy. Jagoda kamczacka sadzonki nie wymaga przycinania, jedynie ze starszych okazów należy pozbywać się przestarzałych pędów.