Grecka pita 

Niezliczona liczba osób chce spróbować gotowania na własną rękę. Pragną nauczyć się wielu przepisów, z różnego rodzaju kuchni i na przeróżne okazje. Na te bardziej codzienne jak śniadanie, obiad czy kolacja oraz na te specjalne okazje jak na przykład urodziny teściowej. Jednak zabierają się do tego od złej strony. Zamiast znaleźć na początek łatwy przepis jak np. grecka pita, z ogólnodostępnych składników, szukają tych jak najbardziej trudnych, z dziwnymi mało znanymi składnikami. Popełniając ten błąd, szybko rezygnują z nauki gotowania, stwierdzając, że się nie nadają do przesiadywania w kuchni. Gdyby skupili się na początku na podstawach, łatwiej byłoby im przejść do gotowania trudniejszych rzeczy. Jedną z podstawowych dań jest chleb. Wiele osób je go codziennie. Warto na początek przymierzyć się do upieczenia właśnie takiego chleba, a żeby było jeszcze łatwiej można sięgnąć po kuchnię śródziemnomorską i wykonać grecka pita

Grecka pita — przepis. 

Grecka pita jest to chleb, który można zrobić szybko, łatwo i z ogólnodostępnych składników. Do jego wykonania potrzebna jest: mąka pszenna, sól, woda, cukier oraz drożdże. Upieczenie grecka pita to nic trudnego. Łączy się ze sobą wymienione wyżej składniki i piecze na rozgrzanej do 230 stopni blasze. 
grecka pita

Grecka pita — potrawa i naczynie w jednym. 

Grecka pita jako chleb ma dwa przeznaczenia. Pierwsze to znane każdemu jedzenie, natomiast drugim jej przeznaczeniem jest bycie naczyniem. Zastępuje jedzącym talerz oraz dzięki temu, że można jeść nią różnego rodzaju sosy i dipy, także sztućce. 

Zajrzyj na stronę https://ekmek.pl/ i dowiedz się więcej!