Cukierki bezcukrowe

Czy warto unikać cukru w słodyczach?

Coraz więcej osób poszukuje produktów, które w smaku są słodkie, ale nie zawierają cukru, tak jak na przykład cukierki bezcukrowe. Brzmi to dla niektórych irracjonalnie – po co jeść słodycze skoro nie zawierają one cukru? Odpowiedzi jest wiele, między innymi ktoś aktualnie się odchudza i chce spożywać mniej kalorii, ktoś ze względu na chorobę ogranicza cukier lub po prostu ktoś chce się lepiej odżywiać. Organizm często tego nie ułatwia, ponieważ zdarza się co jakiś czas, że np. po obiedzie mimo sytości, mamy ochotę coś zjeść i najczęściej wybór pada na coś słodkiego. Wynika to w takim razie, nie z samej potrzeby dostarczenia cukru do naszego organizmu, czy z głodu, a z sygnałów wysyłanych z mózgu o chęci dostarczenia sobie “nagrody”. W takim przypadku cukierki bezcukrowe doskonale zastąpią taką zachciankę, bo w smaku będą słodkie, ale nie będą tak szkodliwe dla naszego zdrowia i ciała.
Cukierki bezcukrowe

Co zamiast cukru?

W takim razie, co takie cukierki bezcukrowe mogą mieć w składzie zamiast cukru, że smakują podobnie do standardowych słodyczy? Opcji jest wiele, między innymi:

  • Naturalne substancje słodzące – w tym przypadku cukierki bezcukrowe zyskują swój słodki smak, dzięki dodaniu takich produktów jak jabłka, daktyle, banany, miód naturalny czy jabłka.
  • Alkohole cukrowe – aby stworzyć cukierki bezcukrowe często wykorzystuje się także stewia i poliole, do których zalicza się między innymi ksylitol, erytrytol, maltitol i sorbitol. Mimo swojej mylącej nazwy, nie mają one nic wspólnego z tradycyjnie pojmowanym alkoholem.
  • Syropy – jako substancje słodzące pojawiają się również syropy z agawy, klonu i daktyli.