żywność ekologiczna
Zdrowe odżywianie, a zatem dostarczanie systemowi wszystkich niezbędnych elementów, jest bramą do zdrowia. Wątpliwości może budzić tymczasem stan produktów. Produkcja na ogromną skalę spowodowała, iż jakość wyrobów wielce ucierpiała – wpadki zdarzają się również znaczącym i rozpoznawanym firmom (istnienie antybiotyków w wędlinach popularnego wytwórcy). Nadzwyczaj częstą czynnością jest zamienianie składników zamiennikami w miale, które nie tylko obniżają koszt wytwarzania, ale mają być gwarantem dłuższej świeżości. Podobnie sprawa ma się z warzywami – wypełnione chemią potrafią tygodniami leżeć, nim pojawi się na nich pierwsza plamka pleśni. Wątpliwości wzbudzają też sposoby upraw – część upraw hodowana jest na szczególnym gruncie, a nie w ziemi, w oranżeriach, gdzie zamiast światła słonecznego jest żarówka. Te czynniki sprawiają, że towary, które wchodzą do marketów i mieszkań, żadną miarą się mają do natury, ergo sprawiają, iż zdrowie odżywianie, pomimo najlepszych chęci i starań, nie zdoła być zdrowe.
Ratunkiem w takiej sytuacji jest bio żywność. Mleko bezposrednio od krowy, jajka od kur nieprzetrzymywanych w małych klatkach, mięcho od gospodarza (przebadane przez weterynarza), który nie karmił zwierząt antybiotykami, warzywa i owoce z ogrodów i sadów, gdzie nie stosuje się oprysków i nawozów, niemodyfikowany cukier i ryż. Czy pragnąc się zdrowo żywić musimy wyszukiwać naturalnych farm i czy sprzęga się to każdorazowo z dalszymi wyjazdami? Nie. Zdrową żywność możemy dostać w miastach. przeważnie są to małe stragany czy też stoiska, dlatego że odsetek Polaków poszukujący takiego typu żywności jest ciągle mały. Może stać się tedy, że asortyment analogicznego miejsca nie jest satysfakcjonujący. W takim przypadku należałoby sprawdzić, czy w miejscu zamieszkania zlokalizowany jest jakiś punkt – w przeglądarce wstukać frazę „żywność ekologiczna sklep” lub „zdrowa żywność sklep internetowy” jeżeli ktoś woli zakupy przez Internet.