Wiele osób uwielbia eksperymenty kulinarne. Coraz więcej smakoszy decyduje się na na próbowanie egzotycznych smaków. Świetnym pomysłem na początek przygody z kuchnią międzynarodową może być chleb arabski.
Chleb arabski – co to jest?
Chleb arabski to rodzaj okrągłego, pszennego placka. Jego cechą charakterystyczną jest kieszonka, która pojawia się w trakcie wypiekania i pęcznienia. Pełni ona rolę miejsca na farsz. Chleb arabski, jak sama nazwa wskazuje, pochodzi z krajów arabskich. Jest powszechnie znany przede wszystkim na Bliskim Wschodzie. Stamtąd, wraz z podróżnikami i migrantami, przybył na inne kontynenty i bardzo szybko podbił serca lokalnych smakoszy.
Chleb arabski – z czym się go je?
Chleb arabski najczęściej podawany jest z pikantnym sosem i nadziewany farszem. Może być on świetną przekąską lub dodatkiem do dania głównego. Chleb pita kebab, w nieco odmiennej formie, znajduje zastosowanie także w lokalach typu fast-food. Przyjmuje w nich postać naleśnika i używany jest jako składnik kebaba.
Chleb arabski – gdzie znaleźć?
Chleb arabski nie jest skomplikowanym w wykonaniu wypiekiem, dlatego też łatwo można znaleźć w Internecie przepisy i przygotować go samodzielnie. Coraz częściej można go także znaleźć w supermarketach, a nawet mniejszych sklepikach. Przede wszystkim jest jednak spotykany w bliskowschodnich restauracjach, które także zyskują na popularności. Chleb arabski jest więc bardzo łatwo dostępny w Polsce. Dzięki temu, każdy może cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Zobacz pity na https://ekmek.pl/