Chleb arabski

Coraz większą popularnością, także w Polsce, cieszą się egzotyczne smaki. Wiele restauracji proponuje zagraniczne dania. Niektóre z nich można przygotować samodzielnie. Na dobry początek, warto wypróbować chleb arabski.

Chleb arabski
Chleb arabski – dostępność w Polsce

Chleb arabski jest wbrew pozorom bardzo łatwo dostępny w Polsce. Duże sieci sklepów spożywczych często proponują tygodnie tematyczne. W niektórych marketach jest on dostępny w stałej ofercie. Można go od niedawna znaleźć także w mniejszych sklepikach. Chleb arabski najczęściej jest jednak spotykany w bliskowschodnich restauracjach. Pochodzi bowiem właśnie z tego rejonu świata.

Chleb arabski w domu

Popularność orientalnych dań sprawia, że na portalach internetowych i blogach, często zamieszczane są przepisy pochodzące z odległych zakątków świata. Dzięki temu, każdy może w domu samodzielnie przygotować chleb arabski. Na dobry początek warto zapamiętać jego podstawowe składniki. Nie ma ich wiele: mąka pszenna, woda i drożdże. To proste połączenie gwarantuje niepowtarzalny smak i ogromną gamę możliwości w doborze sposobu serwowania tego typu pieczywa.

Chleb arabski – z czym jest podawany?

Chleb arabski najczęściej podawany jest z ostrymi sosami lub farszem. Nadziewa się go bardzo wygodnie, ponieważ naturalnie pęcznieje podczas wypiekania. Powoduje to powstanie “kieszonki” na farsz. Tak przygotowany chleb arabski może być pyszną przekąską lub dodatkiem do obiadu lub kolacji. Na pewno zaskoczy wszystkich gości, których nim poczęstujemy. Zobacz https://ekmek.pl/chleb-arabski/.