Pieczywo pita

W dzisiejszym świecie, poddanym globalizacji, coraz więcej osób otwiera się na kuchnie pochodzące z innych państw i nie ogranicza się jedynie do własnych korzeni. Jednym z krajów często wybieranym przez Polaków jako wzór jest Grecja, gdzie na talerzach królują owoce morza, oliwki, feta czy pieczywo pita. Zwłaszcza to ostatnie szczególnie przyciąga uwagę, gdyż pozwala na przygotowanie szybkiego posiłku, a jednocześnie stanowi także podstawę wielu dań sprzedawanych w sklepach typu fast food. Warto więc dokładniej mu się przyjrzeć.

 

Początki wypieku

 

Pieczywo pita pochodzi prawdopodobnie z rejonów bliskiego wschodu, chociaż jego greckie korzenie są niezaprzeczalne. Wskazuje na to już sama nazwa wywodząca się właśnie z tego języka i oznaczająca płaski, solidny placek. Obecnie istnieje kilka wersji tego wypieku, w zależności od tego, który region potraktuje się jako inspirację. Pieczywo pita może bowiem bardziej przypominać cienki placek jak z ciasta naleśnikowego, bądź też być bardziej puszysty i zawierać charakterystyczną kieszonkę.

pieczywo pita

 

Z czym jeść pieczywo pita?

 

Prostym i w pełni greckim daniem z wykorzystaniem możliwości jakie daje pieczywo pita, jest gyros. Nazywa się tak odpowiednio przyprawione i opiekane na rożnie mięso, najczęściej podawane w towarzystwie frytek i świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórek czy sałata. Do tego wręcz idealnie pasuje jogurtowy sos tzatziki, który nadaje wszystkiemu lekkości. Taki zestaw składników wypełnia pieczywo pita i przemienia je w bogate danie, które może stanowić szybki obiad zjedzony w biegu lub element prawdziwej greckiej uczty.

Więcej dowiesz się na stronie https://ekmek.pl/!