Nowinki dotyczące jagody kamczackiej sadzonki.

Lonicera caerulea, innymi słowy jagoda kamczacka to fenomenalnie wytrzymały na ujemne temperatury (nawet do -45 stopni Celsjusza) a dodatkowo susze. Krzak, hodowany z uwagi na na swoje plony. Sprowadzony został z północno-wschodniej Azji (Chiny, Syberia). W Polsce znana dodatkowo jako wiciokrzew kamczacki. Hodowla tego rodzaju długowiecznej rośliny, jaka zdoła owocować aż do 35 roku życia, jest raczej nieskomplikowana. Lubią położenie słoneczne, podłoże o trochę kwaśnym pH. Powinno się nawozić ją raz na dwa lata, a pędy podcinać co pięć.

Jagoda kamczacka sadzonki

Sadzonki krzaka osiągają wysokość do 2 metrów. Kremowo-żółte kwiaty kwitną od kwietnia. Owoce jagody kamczackiej posiadają długość około 2 – 3 cm, purpurową barwę oraz powleczone są nalotem. Mają słodko-kwaśny smak, są soczyste z ze specjalną cierpkością. Rodzenie zaczyna się dosyć wcześnie, dlatego że już od połowy maja. Owoce są niesłychanie pełnowartościowe, zasobne w witaminy a także substancje odżywcze oraz mają cechy odkażające, antyoksydacyjne a także pomagają oczyścić organizm z toksyn. Nadają się do robienia soków, konfitur, dżemów, wszak zarówno do przygotowywania deserów, naleśników, ciast bądź dekoracji lodów, ponieważ rewelacyjnie smakują na surowo. Wolno je osuszać oraz mrozić.

Odmienne cechy to obniżanie ciśnienia oraz wspieranie układu krwionośnego. Ożywiają także przemianę materii. Napar z jagód jest wydajną procedurą w walce z przeziębieniem a dodatkowo infekcjami gardła; nadają się zarówno do sporządzenia likierów bądź wina. Równie wartościowe są liście jak również kwiatostany loniceri caerulei, wywar z nich wolno stosować jako płukankę antyseptycznżą.
Jagoda kamczacka sadzonki to obligatoryjna pozycja na wykazie zakupów wszelkiego ogrodnika, jakiemu na sercu spoczywa dbałość o życie własne a dodatkowo jego najbliższych. Uprawa jagody kamczackiej w naszym kraju zyskuje na modzie przez wzgląd na niewielkie potrzeby rośliny, jej własności uzdrawiające a dodatkowo przedwczesne owocowanie.